Άμφισσα-Γαλαξίδι-Ιτέα

Βρες τη καλύτερη προσφορά για διαμονή στην Άμφισσα

Βρες τις καλύτερες προσφορές για διαμονή στο Γαλαξίδι

Βρες τη καλύτερη προσφορά για διαμονή στην Ιτέα

Η Άμφισσα, η αρχαιότερη πόλη της Εσπερίας ή Ozola Lokra, χτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στους πρόποδες του όρους Έλατος, κάτω από τον όγκο του ιστορικού και θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων.

Το όνομα Άμφισσα το οφείλει είτε στην ομώνυμη ερωμένη του Απόλλωνα, κόρη του Μάκαρου και εγγονή του Αιόλου, είτε από το ρήμα αμφιέννυμι (=περικυκλώνω). Για τη δεύτερη εκδοχή ο Αριστοτέλης αναφέρει: «Η Άμφισσα ονομάστηκε για το περιεχόμενο που περιείχε».

Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και μετά από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα στα βουνά της Φωκίδας ξεπροβάλλει το Γαλαξίδι. Αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτοσύνης, μας αποκαλύπτεται στο μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου με θέα σε νησίδες και φάρους. Τα δύο φυσικά λιμάνια της, η Αγορά και ο Χειρόλακας, -που τα χώριζε ο Κάβος- ήταν για πολλά χρόνια ορμητήριο των ναυτικών, που όργωναν όλη τη Μεσόγειο με τα περίφημα γαλαξιδιακά σκαριά.

Η Ιτέα, χτισμένη στον πυθμένα του κόλπου της Κρίσσας, εκτείνεται μαζί με τη γειτονική Κίρρα, κατά μήκος της παραλιακής περιοχής της ομώνυμης κοιλάδας, του Κρισσαίου Πεδίου και αποτελεί το νότιο άκρο του περίφημου δελφικού τοπίου.

Μια σχετικά νέα πόλη, η Ιτέα, από την ίδρυσή της το 1830, μπόρεσε, χάρη σε μια σειρά ευνοϊκών συνθηκών, να εξελιχθεί γρήγορα σε σημαντικό εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο. Ο πληθυσμός της φτάνει σήμερα τους 9.000 κατοίκους.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι εύκολη, τόσο δια θαλάσσης -έχει καλό επιβατικό – εμπορικό λιμάνι- όσο και από ξηρά, καθώς συνδέεται με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Είναι η έξοδος στη θάλασσα, όχι μόνο του Νομού – λιμάνι Άμφισσας και Δελφών -, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.