Άμφισσα-Γαλαξίδι-Ιτέα
Βρες τη καλύτερη προσφορά για διαμονή στην Άμφισσα
Βρες τις καλύτερες προσφορές για διαμονή στο Γαλαξίδι
Βρες τη καλύτερη προσφορά για διαμονή στην Ιτέα
Η Άμφισσα, η αρχαιότερη πόλη της Εσπερίας ή Ozola Lokra, χτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στους πρόποδες του όρους Έλατος, κάτω από τον όγκο του ιστορικού και θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων.
Το όνομα Άμφισσα το οφείλει είτε στην ομώνυμη ερωμένη του Απόλλωνα, κόρη του Μάκαρου και εγγονή του Αιόλου, είτε από το ρήμα αμφιέννυμι (=περικυκλώνω). Για τη δεύτερη εκδοχή ο Αριστοτέλης αναφέρει: «Η Άμφισσα ονομάστηκε για το περιεχόμενο που περιείχε».
Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και μετά από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα στα βουνά της Φωκίδας ξεπροβάλλει το Γαλαξίδι. Αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτοσύνης, μας αποκαλύπτεται στο μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου με θέα σε νησίδες και φάρους. Τα δύο φυσικά λιμάνια της, η Αγορά και ο Χειρόλακας, -που τα χώριζε ο Κάβος- ήταν για πολλά χρόνια ορμητήριο των ναυτικών, που όργωναν όλη τη Μεσόγειο με τα περίφημα γαλαξιδιακά σκαριά.
Η Ιτέα, χτισμένη στον πυθμένα του κόλπου της Κρίσσας, εκτείνεται μαζί με τη γειτονική Κίρρα, κατά μήκος της παραλιακής περιοχής της ομώνυμης κοιλάδας, του Κρισσαίου Πεδίου και αποτελεί το νότιο άκρο του περίφημου δελφικού τοπίου.
Μια σχετικά νέα πόλη, η Ιτέα, από την ίδρυσή της το 1830, μπόρεσε, χάρη σε μια σειρά ευνοϊκών συνθηκών, να εξελιχθεί γρήγορα σε σημαντικό εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο. Ο πληθυσμός της φτάνει σήμερα τους 9.000 κατοίκους.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι εύκολη, τόσο δια θαλάσσης -έχει καλό επιβατικό – εμπορικό λιμάνι- όσο και από ξηρά, καθώς συνδέεται με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Είναι η έξοδος στη θάλασσα, όχι μόνο του Νομού – λιμάνι Άμφισσας και Δελφών -, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.
Δραστηριότητες
Στην Ιτέα μπορείτε να πάτε για μπάνιο στην παραλία Ιτέας, μια υπέροχη μέρα για να περάσετε εκεί στην υπέροχη παραλία. Στην Άμφισσα μπορείτε να επισκεφθείτε το μεταλλευτικό πάρκο Vagonetto έχοντας την ίδια μέρα το αρχαιολογικό μουσείο της Άμφισσας. Τέλος στο Γαλαξίδι μπορείτε πάντα να νοικιάσετε ένα σκάφος για να εξερευνήσετε τον κόλπο, την ίδια μέρα επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου. Αν βρεθείτε στο Γαλαξίδι στη γιορτή της «Καθάρας Δευτέρας» ή της Πράσινης Δευτέρας που γιορτάζει τα 40ήμερα νηστεία μέχρι το ελληνορθόδοξο Πάσχα, οι ντόπιοι έκαναν το λιμάνι εμπόλεμη ζώνη με χρωματιστό αλεύρι. Μια πολύ συναρπαστική δραστηριότητα όπου θα διασκεδάσετε πολύ.
Αξιοθέατα
Το Κάστρο των Σαλώνων ή το Κάστρο της Ωριάς, Η παλιά συνοικία βυρσοδεψείου, Χάρμαινα, κάτω από το κάστρο της πόλης. Το φαράγγι της Ρέκκας, που καταλαμβάνει έκταση 4.626 στρεμμάτων και το οποίο είναι προσβάσιμο από το Προσήλιο και τη Βίνιανη, ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο.
Μέσα από τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια ξεκινάμε μια βόλτα στις γειτονιές του παραδοσιακού οικισμού θαυμάζοντας τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα. Χρωματιστές προσόψεις ∙ μαρμάρινες καμάρες γύρω από τις πόρτες ανθισμένες βοτσαλωτές αυλές ∙ πέτρινα μπαλκόνια διακοσμημένα με στέγες πλοίων και κεραμοσκεπές, συνθέτουν ένα γραφικό αρχιτεκτονικό τοπίο. Από τα υπέροχα διατηρημένα κτίρια ξεχωρίζουμε το αρχοντικό Τσαλαγγύρα (σήμερα φιλοξενεί το Δημαρχείο), το αρχοντικό Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το πέτρινο Παρθεναγωγείο και το αρχοντικό Μπουρζέικο. Στο όμορφο πάρκο της πόλης σταματάμε για να θαυμάσουμε δύο αρχαία μνημεία: τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια του τείχους της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένο εκεί. Περιδιαβαίνοντας τις πέντε παραδοσιακές πλατείες οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο της πόλης για μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δύο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο.
Τα υπέροχα κρεατικά και γαλακτοκομικά από τη Γκιώνα και το Λιδωρίκι, οι περίφημες ελιές της Άμφισσας, αλλά και οι θαλασσινοί μεζέδες του Γαλαξιδίου χαρακτηρίζουν την κουζίνα του νομού Φωκίδας. Φτάνοντας στην περιοχή της Άμφισσας, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι η τεράστια στάχτη με στιβαρούς κορμούς και γεροδεμένους στρογγυλούς ξηρούς καρπούς. Η ελιά έχει καθορίσει τον χαρακτήρα της Άμφισσας και της γύρω περιοχής και αποτελεί την κύρια ασχολία και πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
Η γαλακτοκομική παραγωγή είναι αρκετά διαδεδομένη στην περιοχή της Φωκίδας. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά τυροκομεία που εκτός από φέτα παρασκευάζουν και άλλα γαλακτοκομικά όπως γάλα, άλλα είδη τυριών, ψωμί και τυρί που είναι στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα και φέτα, γιαούρτι. Τυροκομικές μονάδες θα βρείτε στη Βουνιχώρα, την Πεντορία, την Άμφισσα, καθώς και στα ορεινά του νομού Φωκίδας.