ΑΜΟΡΓΟΣ
Βρες τη καλύτερη προσφορά για διαμονή στην Αμοργό
Η Αμοργός είναι η ανεπιτήδευτη ομορφιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος και μοιάζει να αγκαλιάζει τις Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλειο, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσι).
Η άγρια ομορφιά του με τα βραχώδη τοπία και τα καταγάλανα νερά μαγεύει τους ταξιδιώτες και όχι μόνο.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Αμοργός παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό μέσα από την ταινία του Λικ Μπεσόν The Grand Blue (Le Grand Bleu), τα περισσότερα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην παραλία της Αγίας Άννας.
Στην Αγία Άννα βρίσκεται το ορόσημο της Αμοργού, το κρεμαστό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που προκαλεί δέος όποιον το δει. Η Αμοργός ανακηρύχθηκε ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής ποίησης από τον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο.
Παρόλο που δεν την είχε επισκεφτεί ποτέ, μάλλον τον ενέπνευσε σε όνειρο. Αν είσαι έτοιμος να σε μαγέψεις κι εσύ, μη διστάσεις.
Μόλις φτάσετε στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα Κατάπολα, η εικόνα θα σας ηρεμήσει.
Οι οικισμοί με τα κυκλαδίτικα σπίτια, ο κάμπος που απλώνεται στο βάθος, οι εκκλησίες και το βουνό της Μίνωας, που ήταν μια από τις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, θα σας καλωσορίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Αμοργού, η οποία διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο εντυπωσιακής πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η τοποθεσία του στο κέντρο του νησιού, τα στενά λευκά σπίτια και τα παλιά πλακόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν μια μοναδική εικόνα.
Κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα των πειρατών που τριγύριζαν στα νερά της Αμοργού στο παρελθόν, η Χώρα σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ.
Μια βόλτα στο Κάστρο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας θα σας δώσει μια πανοραμική θέα της Αμοργού, στον ενετικό πύργο του Γαβρά υπάρχει μουσείο ενώ μια περιήγηση στις πολυάριθμες μεταβυζαντινές εκκλησίες δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.
Στα σοκάκια του έχετε την ευκαιρία να βρείτε ταβέρνες για να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές και μια αγορά όπου θα βρείτε μικρούς «θησαυρούς» να πάρετε μαζί σας φεύγοντας.
Μετά τη Χώρα και αφού περάσετε το ιστορικό μοναστήρι του Άη Γιώργη Βαλσαμίτη (αξίζει να το επισκεφτείτε) θα βρεθείτε στην Κάτω Μεριά και τα χωριά της. Το Καμάρι, η Αρχαία Αρκεσίνη, το χωριό Βρούτσι και τα Κολοφανά προσφέρουν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση που τόσο αναζητάτε. Αν θέλετε να απολαύσετε τη θάλασσα, η Καλοταρίτισσα στην Κάτω Μεριά με το απάνεμο λιμάνι και την παραλία της είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς της Αμοργού. Στην Κάτω Μεριά βρίσκεται η Αγία Παρασκευή, με το δημοφιλές πανηγύρι που φιλοξενεί κάθε χρόνο κόσμο από τα γύρω νησιά.
Στην Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού, υπάρχουν τέσσερα χωριά: τα Θολάρια, η Λαγκάδα, ο Ποταμός και ο παραθαλάσσιος οικισμός του Όρμου. Το καθένα έχει να σας προσφέρει κάτι διαφορετικό, αλλά μέσα σε όλα θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια, καταλύματα και καφέ για να απολαύσετε τις διακοπές σας όπως θέλετε.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία
Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μέσα από ένα δίκτυο 8 μεγάλων διαδρομών που συνδέουν τη Χώρα και τα Κατάπολα με την Αιγιαλή και την Κάτω Μεριά και 26 μικρότερες διαδρομές σου δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσεις την Αμοργιανή φύση και το τοπίο κάνοντας στάσεις στα αξιοθέατα του νησιού. Ιδανικό σημείο για να ξεκινήσεις είναι τα Κατάπολα ενώ αν θες να ζήσεις την εμπειρία ενός πραγματικού πεζοπορικού πάρκου σου προτείνουμε τις διαδρομές της Αιγιαλής. Στην Αμοργό μπορείς να βρεις και μία από τις μακρύτερες διασχίσεις των Κυκλάδων. Αν ακολουθήσεις την ορεινή διαδρομή από τη μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσα ως την Αιγιαλή ετοιμάσου να περπατήσεις στα παλιά μονοπάτια του νησιού που επιβιώνουν στην αυθεντική τους μορφή και να αποζημιωθείς από τη θέα στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και το παρθένο τοπίο της.
Αξιοθέατα
Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Στην Αμοργό θα αντικρίσεις μία εικόνα που θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σου. Ένα «θαύμα» 300 μέτρα πάνω από τα γαλάζια νερά της παραλίας της Αγίας Άννας. Το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας κρέμεται στους απόκρημνους βράχους εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας ιδρύθηκε το 1088 και είναι το παλαιότερο μοναστήρι των Κυκλάδων και μεταξύ των παλαιότερων όλης της Ελλάδας. Η εικόνα της Παναγίας που στάθηκε αφορμή για την ανέγερση της μονής λέγεται ότι προέρχεται από το Χόζοβο της Παλαιστίνης και κατέληξε στην Αμοργό την εποχή της εικονομαχίας.
Όπως και σε άλλα θρησκευτικά προσκυνήματα της ορθοδοξίας ο θρύλος θέλει την Παναγία να υπέδειξε στους Αμοργιανούς το σημείο που ήθελε να χτιστεί η Μονή. Ως τότε ό,τι έχτιζαν τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν κι έτσι ο πρωτεργάτης παρακάλεσε την Παναγία για ένα σημάδι. Την επομένη τα εργαλεία του και η σμίλα με το ζεμπίλι βρέθηκαν καρφωμένα σε ένα πολύ ψηλό και απότομο βράχο. Μέχρι το 1956, το καρφί βρισκόταν ακόμη στο βράχο ενώ σήμερα μπορείτε να το βρείτε σε προθήκη μέσα στη Μονή.
Το Μοναστήρι εκτείνεται σε 8 ορόφους με πλάτος μόλις 5 μέτρα και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως «Το Μοναστήρι του ενός τοίχου».
Μπορείς να το θαυμάσεις κολυμπώντας στη θάλασσα, αλλά εμείς σου προτείνουμε να ανέβεις τα 300 σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο του για να νιώσεις το μεγαλείο του. Μην ανησυχείς θα ανταμειφθείς με το καλωσόρισμα των μοναχών που θα σου προσφέρουν ψημένη αμοργιανή ρακή, λουκούμια και νερό για να ξαποστάσεις! Η Μονή της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι η συνύπαρξη του ανθρώπου, του Θεού και της άγριας αρχέγονης φύσης!
Η Αμοργιανή γαστρονομία είναι σίγουρο πως θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες. Η παραδοσιακή κουζίνα βασίζεται στα ντόπια αγνά υλικά και τα τοπικά προϊόντα που με μεράκι καλλιεργούν και παράγουν οι Αμοργιανοί.
Όπου σταθείς και όπου βρεθείς στην Αμοργό θα βρεις ψημένη ρακί, το τοπικό ποτό του νησιού σε διάφορες παραλλαγές. Τα αρώματα του γαρύφαλλου, της κανέλας και του γλυκάνισου θα σε ταξιδέψουν και θα σου θυμίζουν για πάντα την Αμοργό. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε συνδυασμό με μεζεδάκια και κυρίως πιάτα ή για χωνευτικό μετά το γεύμα σας. Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου διοργανώνεται η γιορτή της ψημένης στα Κατάπολα, μη χάσεις την ευκαιρία!
Ένα πιάτο που πρέπει σίγουρα να γευτείς είναι το Αμοργιανό Πατατάτο. Ντόπιο κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες που μαγειρεύεται σε πήλινα σκεύη ή μεγάλα καζάνια. Εκτός από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, αν βρίσκεστε στο νησί στις 25 Ιουλιού, περάστε από το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής για να φάτε το καλύτερο πατατάτο της Αμοργού και να γλεντήσετε μέχρι το πρωί.
Από τις γιορτές και τις χαρές των Αμοργιανών δε λείπει το παστέλι που σερβίρεται σε λεμονόφυλλα και τα ξεροτήγανα με ντόπιο μέλι και σουσάμι. Αν έχεις περιέργεια να δεις πως παρασκευάζονται τα Αμοργιανά εδέσματα, την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται η ετήσια γιορτή του Παστελιού, στη Λόζα, την κεντρική πλατεία της Χώρας και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη στην Αιγιαλή, η γιορτή του Ξεροτήγανου.
Τέλος, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τους διάσημους φαβοκεφτέδες, τα τοπικά τυριά αλλά και την Αμοργιανή Κακαβιά με σκορπίνα, χάνο, πέρκα και λύχνο.